Vad är ortopediska skor?

Ortopediska skor är specialdesignade för att ge extra stöd, komfort och anpassning för personer med specifika fotproblem eller medicinska tillstånd. De används ofta för att lindra smärta och förbättra fotens funktion hos individer med fotdeformiteter, kronisk smärta, diabetes eller artrit. Genom att erbjuda rätt stöd och korrigering kan ortopediska skor hjälpa till att förebygga ytterligare skador och förbättra den övergripande livskvaliteten.

Läs mer

Var kan man köpa ortopediska skor?

Det finns många återförsäljare av ortopediska skor, men om du söker efter kvalitet och expertis är Aktiv Ortopedteknik ett företag du bör vända dig till. De erbjuder ett brett sortiment av ergonomiska och bekväma skor som är anpassade för just dina behov. Hos Aktiv Ortopedteknik får du personlig hjälp av ortopedskotekniker och ortopedingenjörer som säkerställer att du får rätt stöd och komfort. Du kan enkelt boka en tid på ett av deras center eller besöka en av deras butiker för professionell rådgivning och anpassning.

Därför är det viktigt med rätt skor vid fotproblem

  • Smärtlindring: Genom att ge rätt stöd och dämpning kan dessa skor lindra smärta i fötter, knän, höfter och rygg.
  • Förbättrad fotfunktion: De kan korrigera fotställning och gångmönster, vilket bidrar till bättre balans och stabilitet.
  • Förebyggande av skador: Genom att minska trycket på specifika områden av foten kan de förebygga sår, blåsor och andra skador, särskilt hos personer med diabetes.
  • Anpassning till fotdeformiteter: De är designade för att ge komfort och stöd åt personer med hallux valgus, hammartår, plattfot eller höga fotvalv.
  • Förbättrad blodcirkulation: Genom att säkerställa en korrekt passform och stöd kan de förbättra blodcirkulationen i fötterna, vilket är särskilt viktigt för äldre och personer med diabetes.
  • Minskat tryck på leder: Genom att ge rätt stöd och dämpning minskar belastningen på lederna, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för personer med artrit.

Ortopediska skoinlägg

Ortopediska skoinlägg är specialdesignade insatser som placeras inuti skorna för att ge extra stöd och korrigering till fötterna. Dessa inlägg kompletterar medicinska skor och är ofta anpassade för att passa den individuella fotens form och behov. Genom att ta avtryck eller göra en 3D-skanning av foten kan inläggen tillverkas för att ge optimal support och komfort. Ortopediska skoinlägg förbättrar kroppens hållning och gångmönster, vilket minskar belastningen på knän, höfter och rygg.

Exempel på fotproblem som kan lindras av medicinska skor

Genom att använda medicinska skor och inlägg kan många vanliga fotåkommor lindras effektivt. Här är några vanliga fotproblem som kan förbättras:

Hallux valgus

Hallux valgus, även känt som snedställd stortå, orsakar att stortån vinklas mot de andra tårna, vilket kan resultera i smärta och obehag. Medicinska skor med en bred tåbox och stödjande inlägg minskar trycket på stortån och kan lindra smärta och inflammation.

Hålfot

Hålfot, eller pes cavus, innebär en hög hålfot som kan leda till obalans och ökad belastning på hälen och framfoten. Genom att använda ortopediska skor med extra dämpning och specialanpassade inlägg kan man få det stöd och den avlastning som behövs för att minska smärta och förbättra gång.

Droppfot

Droppfot är ett tillstånd där foten inte kan lyftas normalt vid gång, vilket kan orsaka släpande och ökad risk för fall. Medicinska skor utrustade med inbyggda ortoser eller ankelstöd stabiliserar foten och förbättrar gångförmågan, vilket bidrar till en säkrare och bekvämare gång.

Supination

Supination, eller underpronation, innebär att foten rullar utåt vid gång, vilket kan leda till överbelastning och smärta i fotleder och ben. Skor med rätt dämpning och stödjande inlägg hjälper till att korrigera fotens position och fördelar trycket jämnare, vilket minskar smärta och förebygger skador.

Vanliga frågor

Vem kan få ortopediska skor?

Ortopediska skor kan ges till personer som har specifika medicinska behov som påverkar fötterna, gångförmågan eller kroppens hållning. De är vanligtvis förskrivna av läkare, ortopeder eller andra specialister till individer som har fotdeformiteter, kronisk smärta i fötter eller ben, och andra ortopediska tillstånd. För att få ortopediska skor bör man kontakta en läkare eller annan medicinsk mottagning, såsom 1177, för att få råd och eventuell remiss.

Kan man få bidrag?

För att få hjälp med bidrag för ortopediska skor behöver du träffa exempelvis en arbetsterapeut eller sjukgymnast, som bedömer ditt behov och kan skriva ut ett hjälpmedel. Läs mer hos Funktionshindersguiden.

Vad kostar medicinska skor?

Kostnaden för medicinska skor ligger oftast mellan 1 500 och 3 000 kronor per par. Priset kan vara högre för specialanpassade skor eller skor med avancerade funktioner. Det är möjligt att få bidrag för medicinska skor via regionens hjälpmedelscentral, vilket kan reducera kostnaden avsevärt.